Vandaag was het aanpoten bij het rooien!
Er zat phytophtera in de aardappelplanten.
Deze schimmel tast alle nachtschades aan en aardappel is daar één van.
De plant moet dan zo snel mogelijk vernietigd worden.
Eerst even een uitleg. Hoe doe je dat nou eigenlijk, die
aardappelen uit de grond halen?
Gelukkig zijn de aardappelen niet per se aangetast.
Wat goed is, kan gewoon gegeten worden.
Na de uitleg gaan we zelf aan de slag.
De oogst wordt eerlijk verdeeld.
Naast de aardappelen, op zich al bijzonder,
vinden we nog wat bijzonders.
Het zijn slakkeneieren.
Dan, als de tuinen er heel wat kaler uitzien
en er pompoenen en courgettes staan waar eerst de
aardappelen stonden...
.... en de composthoop overstroomt
van de doorgeschoten rucola .....
.... en de auto van juf vol aardappelloof zit.....
..... is het weer tijd om terug naar school te gaan.
Goed zichtbaar gaan we op pad.
Ondanks de ziekte hebben we een behoorlijke oogst Frieslanders.
In de klas wegen we de zakken met aardappelen voor het tuinlogboek.
De oogst schommelt tussen de 3 en de 8 kg! Wauw!
De aardappelen moeten nog een paar dagen liggen,
voordat ze gegeten kunnen worden.
Maar dan wordt het smullen geblazen.
Ik ben benieuwd naar de foto's van de aardappelcreaties!
Bedankt (groot)ouders dat jullie ook zo fanatiek hebben helpen
"schatgraven" vandaag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten