Recepten





Crèmesoep van pastinaak van Tristan
Voorbereidingstijd: 10 minuten Kooktijd: 15-20 minuten Hoeveelheid voor 4 kommen soep 300 gram pastinaak 500ml kippenbouillon 125ml slagroom versgemalen zwarte peper zout verse peterselie

Schil de pastinaak en snijd fijn.
Kook 'm gaar in de kippenbouillon (af en toe even prikken om te
zien of de pastinaak al gaar is).
Pureer de pastinaak in de bouillon.
Voeg room toe en breng op smaak met zout en peper.
Een beetje verse peterselie maakt het helemaal af.
Eet smakelijk.




Recept voor Snijbiet van juf Karin
De gewassen en gesneden snijbiet (stelen én groen)
roerbakken met ui, knoflook, uitgebakken spekjes, zout en peper. 
Eten met pasta. Hmmmmm!






Pompoen-rozijnen muffins     

Dit heb je nodig:
Muffinbeslag:
250 g pompoenpuree, 2 eieren, 60 ml plantaardige olie (neutrale smaak), 60 ml karnemelk, 60 ml stroop, 50 g bruine suiker, 1 theelepel kaneel, 250 g bloem, 2 theelepels bakpoeder, ½ theelepel zout.
Er boven op:
150 g rozijnen, 50 g walnoten, 50g bruine suiker, 1 theelepel kaneel.
 Dit moet je doen:
·       Verwarm de oven op 175 graden. Zet muffinvormpjes klaar.
·       Hak de rozijnen en de walnoten (niet te fijn) en meng met de bruine suiker en de kaneel. Zet apart.
·       Schil de pompoen en haal de pitten er uit. Snijd het vruchtvlees in stukken. Kook de pompoen gaar en stamp er puree van.
·       Meng 250 g pompoenpuree met de eieren, de olie, karnemelk, stroop, kaneel en bruine suiker.
·       Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder en het zout.
·       Schep het pompoenbeslag en het bloemmengsel door elkaar. Zo kort mogelijk mengen!
·       Schep de vormpjes vol en bestooi de cakejes met het rozijnen-walnotenmengsel.
·       Bak de cakejes 30 minuten in de oven. Ze zijn gaar als een satéprikker schoon uit een cakeje komt. 
N.B.: In het originele recept wordt er aan het beslag 2 theelepels geraspte gember toegevoegd. Lijkt me erg lekker. Waarschijnlijk smaakt dit recept ook prima met speculaaskruiden i.p.v. kaneel!
      




Argentijns uientaartje voor 2 personen (door Puck)


Ingrediënten: 
een hartig taartdeegje of 4 tot 6 blaadjes bladerdeeg
400 g ui, in ringen gesneden
een flinke scheut olijfolie
2 theel. rozemarijn
5 jeneverbessen, gekneusd
3 laurierblaadjes
een snufje kruidnagelpoeder
½ dl witte wijn
peper
kruidenzout
60 g rozijnen
evt. 60 g ontbijtspek, in reepjes gesneden
of 60 g fetakaas, verbrokkeld
1 ei, losgeklopt
½ dl yoghurt of kwark
1 theelepel tijm
50 g geraspte kaas
Bereidingswijze: 
Fruit de uiringen langzaam in olie, voeg de kruiden, specerijen en de wijn toe en laat nog 10 min. op een laag pitje staan stoven tot het meeste vocht verdampt is. Voeg de rozijnen toe en beleg een ingevette ovenschaal met een dun laagje deeg.
Schep het uienmengsel in de vorm.
Klop van ei, yoghurt, peper en zout een sausje en giet dit over het taartje.


Bestrooi het met de geraspte kaas en bak het ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven op 200°C.



Zowel warm als afgekoeld erg lekker met een salade. Ook de volgende dag heerlijk omdat de smaken er dan goed doorgetrokken zijn. 



Uientaart geserveerd met aardappeltjes in de schil en sla uit de schooltuin!
Ook de uien zijn door Puck geplant, verzorgd en geoogst.





Honing-mosterd aardappeltjes
Voor 4 personen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding:          45 minuten

Ingrediënten:
700 g krieltjes
3 kleine (rode) uien in partjes gesneden
3 eetl. olijfolie, 1 eetl. (grove) mosterd
1 eetl. honing
1 eetl. verse tijmblaadjes en een beetje extra als garnering
2 tenen knoflook in dunne plakjes
grof zout en verse zwarte peper 

1.       Over voorverwarmen op 200°C.
2.       “Kraak” de aardappeltjes door er met bijvoorbeeld een deegroller op te slaan. Niet te hard slaan, want we willen de aardappeltjes alleen maar kraken niet tot moes slaan.



3.       Doe de aardappeltjes en de uienpartjes in een bakblik.
4.       Meng olie, mosterd, honing en tijm en meng met het aardappel-uienmengsel. Bestrooi met zout en peper (niet al te zuinig). 


5.       Zet het bakblik in de voorverwarmde oven. Strooi na 30 minuten de knoflook over de aardappelen en laat nog 15 minuten in de oven (of tot de aardappelen gaar zijn). 
6.       Bestrooi met tijm en serveer direct.


Sla van Iris

Groentengerecht

Iris heeft heerlijke salades gemaakt van de groenten in de tuin!

Rucolasalade
In de rucolasalade zit: rucola, ijsbergsla, tomaat, olijven, geitenkaas en een dressing
van Zaanse mosterd, honing en azijn.


Snijbietsalade

In de snijbiet salade zit: snijbiet, lenteui, tomaat, uitgebakken spekjes en een
dersing van: Franse mosterd, honing, limoensap, zout en peper.

Snijbiet met room en tomaatjes van Siem

Groentengerecht
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Ingrediënten:
  • snijbiet
  • room
  • kerstomaatjes
  • zout en peper naar smaak
Op een hoog vuur de snijbiet  roerbakken.
Als de snijbiet wat geslonken is tomaatjes, room, zout en peper toevoegen.
Als alles goed warm is, serveren.

Snijbiet met paddestoelen 

Groentengerecht/hoofdgerecht
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten

Ingrediënten:
  • Snijbiet
  • Ui - gesnipperd
  • Knoflook - gesnipperd
  • Olijfolie
  • Oesterzwammen of andere paddestoelen
  • (Gember)
  • (Sojasaus)
  1. Snijd het blad van de stelen, die hebben een (iets) langere bereiding nodig;
  2. Snijd de stelen in stukken van ongeveer 5 cm;
  3. Blancheer de stelen in zout water - ongeveer 2 minuten;
  4. Voeg op het laatste moment het blad toe;
  5. Giet op een zeef en laat uitlekken;
  6. Fruit de gesnipperde ui en knoflook glazig in olijfolie;
  7. Voeg in repen gescheurde oesterzwammen (of andere paddestoelen) toe;
  8. Laat kort meefruiten;
  9. Voeg de snijbiet toe en verwarm kort;
  10. Rasp er de verse gember over;
  11. Verwarm nog een paar minuten;
  12. Breng op smaak met een klein scheutje sojasaus.
Punt 10 - 12 zijn optioneel.

Andere inspiratie: Stamppot rauwe snijbiet, snijbiet omelet, bovenstaand recept zonder paddestoelen, gember en sojasaus maar met veel peper, snijbietsalade met rauwe venkel of bietjes.

Bovenstaand recept komt uit: Smaakvrienden, Groenten / oneindige culinaire inspiratie van Angélique Schmeinck, 2010, uitgeverij  d'jonge Hond.

Koen maakte een omelettenflat en vond het heerlijk!

Hier zijn nog veel meer recepten te vinden.



Appeltjes in de oven

(of: appeltjes onder de deken)

Nagerecht
Voorbereiding 15 minuten
In de oven 30 minuten

Ingrediënten:
  • 1 appel per persoon
  • boter
  • suiker
  • kaneel
  • rozijnen
  • vanillevla
  1. Oven voorverwarmen op 160 graden;
  2.  Per persoon 1 appel schillen en het klokhuis er uit halen met de appelboor;
  3. Zet de appels in een overschaal. Neem een schaal waarin de appels een beetje klem staan;
  4. Vul het gat in de appel met suiker, rozijnen en een beetje kaneel. Het is handig om dit te mengen voordat je het gat vult;
  5. Leg een klontje boter op het gevulde gat;
  6. Giet de vanillevla in de schaal tot de appels voor tenminste de helft onderstaan. (Je kunt de vla er ook pas overheen gieten als de appels gaar uit de oven komen);
  7. Zet de appels een half uur in de voorverwarmde oven;
  8. Prik in de appel (met een satéstokje of zo) om te kijken of de appel al zacht - en dus gaar - is;
  9. Als je de vla er nog niet overheen had gegoten dan kun je dat nu doen;
  10. Warm opeten!


Moederdagappeltje van Chuck!

      2 opmerkingen:

      1. Vanavond appeltjes onder de deken gemaakt. Het was heerlijk!

        BeantwoordenVerwijderen
      2. Wij hebben de appeltjes onder de deken ook gegeten. Het was erg lekker. Goed recept hoor.

        Rowen en Selma

        BeantwoordenVerwijderen